ثبت جهانی، اقتصاد« اسب کُرد» را متحول میکند
مهدی خالوندی
مهدی خالوندی روزنامه نگار و سردبیر هفته نامه میلکان در یادداشتی به بهانه ثبت ملی اسب کُرد به ضرورت تکمیل و به سرانجام رسیدن پرونده ثبت جهانی و تبدیل آن به یک برند بینالمللی پرداخته است.
با تکمیل و به سرانجام رسیدن پرونده ثبت جهانی اسب کُرد، اقتصاد صنعت پرورش اسب در مناطق غربی کشور با توجه به تبدیل شدن آن به یک برند بینالمللی و فرصت جهانی برای معرفی به لحاظ افزایش ارزش افزوده و توسعه گردشگری ورزشی متحول میشود.
اسب کُرد به عنوان یک نژاد برتر و ویژه با قدمت و سابقه بسیار کهن همواره به عنوان یک گونه ممتاز مورد توجه بوده است اما جایگاه آن در مناسبات ورزشی و تجاری متناسب و همطراز با ظرفیت و ارزشهای واقعی آن نبوده است. در یک دهه اخیر تلاشهای قابل تحسینی توسط علاقهمندان و عاشقان اسب کُرد برای توسعه این نژاد اصیل و ارتقای جایگاه آن انجام شده است. به گونهای که الان شاهد مزارع متعدد پرورش اسب اصیل کُرد در سطح استان کرمانشاه و پویا شدن اقتصاد آن هستیم. بدون تردید اسب یک ظرفیت ویژه اقتصادی برای استان کرمانشاه است و توجه ویژه به آن میتواند منافع پرشماری برای منطقه داشته باشد.
ثبت ملی آئین پرورش اسب کُرد در فهرست میراث ناملموس کشور بازخوردهای بسیار مثبتی در میان افکار عمومی و فعالین این حوزه داشت. اتفاق بسیار مثبتی که سرآغازیست برای تکمیل پرونده ثبت جهانی آن به عنوان یک میراث بشری که ارزشی فراتر از مرزهای ایران دارد.
عزم ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کرمانشاه برای تکمیل پرونده ثبت جهانی آن با توجه به رایزنیهای انجام شده با وزارتخانه، اسب کُرد را وارد یک فاز جدید میکند. پروندهای که با توجه به اینکه دامنه پرورش اسب کُرد به فراتر از مرزهای ایران میرسد، به عنوان یک پرونده بینالمللی از شانس بسیار بالایی برای ثبت جهانی برخوردار است.
با توجه به مباحث مطرح شده و روند تکمیل پرونده در کنار رایزنیهای انجام شده با کارشناسان عراقی انتظار میرود این پرونده تا اسفندماه آماده تحویل به وزارت میراثفرهنگی و ارسال به یونسکو شود و در صورتی که شرایط بر وفق مراد پیش برود، سال ۱۴۰۲ میتواند سال جهانی شدن آئین و روشهای پرورش اسب کُرد به عنوان میراث ناملموس جهانی باشد.
در حال حاضر اسب کُرد هرچند که از یک اقتصاد محلی قابل توجه برخوردار است، اما در حصار مزرعههای پرورش اسب فرصت چندانی برای اثرگذاری و دیده شدن ندارد. اما با ثبت جهانی این عنصر ارزشمند و مطرح شدن آن در مقیاس گسترده بینالمللی، ارزش افزوده این نژاد برتر با رشد چشمگیری مواجه میشود و اقتصاد آن به شکل قابل توجهی متحول میشود. فرصت برای دیده شدن اسب کُرد پس از این اتفاق بیشتر از هر زمانی فراهم میشود اتفاقی که در گسترده شدن حوزه نفوذ آن بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
برگزاری جشنوارههای متعدد با محوریت اسب کُرد یکی از فرصتهایی است که بخش دیگری از اقتصاد آن را در حوزه گردشگری ورزشی فعال میکند و علاوه بر اسب، برای سایر بخشهای گردشگری استان نیز فرصت اقتصادی ایجاد میکند. بدون تردید ایجاد یک تقویم سالانه و مستمر برای برگزاری رویدادهای بینالمللی، اسب کُرد را به جایگاهی که شایسته آن است میرساند.
برگزاری اولین جشنواره بینالمللی اسب کُرد که قرار است اسفندماه امسال با مشارکت کشور عراق در استان کرمانشاه برگزار شود، علاوه بر کمک به فرایند ثبت جهانی آن سرآغازیست برای خروج اسب کُرد از پوسته محلی خود و دیده شدن، اتفاق ویژهای که باید تلاش شود در سالهای آینده نیز تکرار شود. اسب از جذابیت و ویژگیهای خاصی برخوردار است که در میان مردم طرفداران بیشماری دارد. اگر این روند منجر به مستمر شدن برگزاری این جشنوارهها شود سالانه هزاران گردشگر را روانه کرمانشاه میکند.
انتظار میرود همه علاقهمندان و فعالان این حوزه با همتی ویژه ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کرمانشاه را یاری کنند تا با استفاده از همه ظرفیتهای موجود پرونده ثبت جهانی اسب کُرد را به سرانجام برساند، اتفاق بسیار بزرگی که منافع آن به همه مردم استان باز میگردد.